Friday, December 13, 2013

tack, djurbeteenden & KB 8:7

Hej,

vad ni är snälla och rara! Än en gång, stort tack för det fina julkortet och godsakerna (som jag fortfarande har sparat, eftersom jag vill kunna njuta av dem i lugn och ro ... 8)





Här kommer några bilder från förra jullovet hemma hos mamma:


Då var det mycket snö; hoppas vi får en vit jul i år igen - men det får gärna vara uppehåll tills jag tagit mig fram ...


Här lagar jag rödkål till julbordet - det har blivit mitt ansvar & min specialitet med åren 8)



Detta är taget på julafton, när vi precis skulle dricka glögg & titta på "Kalle Anka & hans vänner" ...



Här läser tomte-fröken vad det står på nevöernas julklappar ...



Som ni kan se är det väldigt platt där min mamma bor ...



... _för_ platt, om man frågar den schweiziska fotografen! 8)


Jag reser som sagt med mina hundar, och i måndags kom vi också in på vad våra närmsta vänner gör - eller inte ...


Sist men inte minst jobbade vi vidare med substantivens numerus-former. I övning 7 i KB kap. 8, kom vi in på de bestämda formerna även av plural:



Här ser ni vad ni kan jobba med till nästa gång, då alltså Marie kommer igen =)






God jul och gott nytt år!







Tuesday, December 3, 2013

kryddiga kakor, även & KB 8:5-6

Hejsan!

Igår kom vi först att prata om bland annat mjuka pepparkakor. Här finns det säkert någon variant som kan locka även Andrea ...  8)





Vi kom dessutom in på en annan "kryddig kaka", nämligen min favorit från barndomen: kardemumma-kaka gjord i stekpanna Jag har nu lyckats hitta ett riktigt bra recept här!


Annars är ju saffrans-bullar klassiska under advent och för den som vill testa att baka "lussekatter" finns ett recept t.ex. här!




Utöver bakning kom vi in på grammatik som var så avancerad att jag inte på rak arm kunde ge en bra förklaring, vad det gäller skillnaden på orden även och också (samt och ... 8) 


Jag har efterlyst hjälp för att kunna svara på varför även - som stilmässigt är lite mer formellt - inte kan användas lika fritt som också - vilket faktiskt kan stå ävenävens plats i mitt andra exempel ... Som svar till Elsbeth, som vidare undrade över den ålderdomliga formen ock, som hon hade hittat i sitt lexikon, kan jag dock citera svenska språkrådet:

Varför ch i och?
Stavningen och slog igenom med den första Bibelöversättningen från 1526. Stavningen ch hämtade man från tysk ortografi, och den återspeglar det dåtida uttalet med g-ljud, jämför med att jag ofta då stavades iagh. Med stavningenoch kunde konjunktionen skiljas från det numera ålderdomliga ord ock, som betyder ’också’.

I kursbokens 8:e kapitel jobbade vi i alla fall sedan vidare med "hotell-temat" och övningana 5a-c samt 6, plus att ni jämförde och repeterade former av substantiv i obestämt plural. Här finns några digitala extraövningar ni kan göra, under rubriken substantiv:
Läxa är annars att göra till och med övning 8 i arbetsboken =)